Projektbeszámolók

A Jászkunság arculata (2015)

Tervünknek és vállalásunknak megfelelően 2015. szeptember 1. és november 30. közötti időszakban sikeresen megvalósítottuk a „Jászkunság arculata” című kulturális turisztikai programunkat.

Nyolc településen tartottunk rendezvényt (Jászberény, Karcag, Kiskunfélegyháza, Kisújszállás, Kunmadaras, Szolnok, Tiszaföldvár, Túrkeve). A rendezvények többségükben kulturális műsorral egybekötött könyvbemutatók voltak. Tiszaföldváron pedig egy tudományos ismeretterjesztő konferencia, amelyhez kiállítást is készítettünk. A program záró rendezvényét Túrkevén tartottuk. A könyvbemutatón 8 előadó (országosan ismert neves szakember) tartott előadást (dr. Bathó Edit, dr. Bartha Júlia, Elek György, dr. Györgyi Erzsébet, dr. S Kovács Ilona, dr. Őrsi Julianna, Rideg István, dr. Sárkány Mihály). Az előadók a helyi kiadók könyveinek értékeit emelték ki rámutatva arra, hogy ezekből a kiadványokból a helyi lakosok és az ide látogató turisták milyen ismereteket szerezhetnek a térség kulturális és természeti arculatának megismeréséhez. A rendezvényekhez minden esetben meghívót, plakátot készítettünk. Ugyancsak készült egy kulturális-turisztikai kiadvány, amely azontúl, hogy a projekt elemeit, programjait tartalmazta, bemutatta a 2015. évben megjelent kiadványainkat valamint betekintést adott „A táj és az ember kapcsolata” című tudományos ismeretterjesztő konferenciánkról. (E nyomdaipari termékeket postai úton a beszámolóval együtt eljuttatjuk a támogatónak.) A rendezvényeken a Kunsághoz kötődő művészek (Kállai Erzsébet énekművész, Kemecsi Ferenc előadóművész, Kocsis Csaba előadóművész, Koppány Mária zongoraművész, Madarász Katalin nótaénekes is felléptek olyan produkciókkal, amelyek ugyancsak a térség értékeit népszerűsítették. Helyi táncegyüttes is színesítette a programot. Voltak vetítetések: pp- és videofilm-bemutatók is.

Programunk másik eleme a tudománynapi konferencia Tiszaföldváron, ahol 12 szakember (természettudósok, társadalomtudósok) szerepelt. Mindannyian Jász-Nagykun-Szolnok megyében élnek vagy kutatási területük a megye. Előadásaikból a nagyközönség megismerhette a megye táji értékeit (Tiszaug és a Tiszakürti Arborétum növényritkaságait), a vidéki ember viszonyát a tájhoz. Különösen nagy figyelemmel hallgatták a jelenlévők a fiatalok szemléletformálását (főiskolai oktatás, múzeumi programkínálat) bemutató előadásokat. Szó volt a rendezvényen a helyi kézműves termékek múltjáról csakúgy, mint a különböző egyesületek (gazdasági vallási közösségek) tevékenységének történetéről, jelenéről.

Valamennyi rendezvényünk telt házas volt. Rendezvényeinket önkormányzati épületben, könyvtárban, múzeumban, művelődési ház, egyházi gyülekezeti teremben tartottuk, amelyek befogadó képessége 50-250 volt. Összességében tehát kb. ezer ember lehetett részese a programsorozatunknak. Hatékonysága azonban ennél jóval nagyobb volt, mert szinte minden városi televízió sugározta a műsort, a városi lapokban hírek, cikkek jelentek meg.

Rendezvényeinket minden esetben helyi intézmények, civil szervezetek bevonásával valósítottuk meg Partnereink voltak: Jász Múzeum, Jász Múzeumért Alapítvány, karcagi Déryné Kulturális, Turisztikai, Sport Központ és Könyvtár, kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum, kisújszállási Arany János Városi Könyvtár, Kunmadaras Nagyközség Önkormányzata, Kunmadarasért Társaság, Túrkcvci Kulturális Egyesület, túrkcvci Madarász Károly Művelődési ház és Könyvtár, Túrkevei Református Egyházközség stb.
A rendezvénysorozatunk rámutatott a Jászkunság értékeire, kultúrájának sokszínűségérc, amely hozzájárult turisztikai népszerűsítéséhez. Minden bizonnyal a jövőben még többen látogatnak hazánk más tájairól, külföldről a Jászkunságba keresve az itteni látnivalókat, érdekességeket, értékeket.

Gazdag programunk megvalósítását a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Alap segítette. Emellett jelentős önerőre, önzetlen munkára is szükségünk volt.

Örsi Julianna programvezető

Reklámok