Kulturális értékek Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Rendezvény Abádszalókon

Rendezvényünket Abádszalókon tartottuk meg a Tudomány napja alkalmából 2016. november 4-én. Tudományos konferenciánk témája a megyei kulturális értékek bemutatása volt. Egyesületünket a település vezetői és lakossága is szívesen fogadta és segítette. A városházán megtartott rendezvényen 9 előadó vetítéssel egybekötött előadást tartott. A Jászságból és a Kunságból egyaránt hangoztak el előadások szimbolikus elemekről (jászkürt, zászló, lovas bandérium). A táji (természeti és ember alkotta) értékekre alapozott kulturális programok sikeresnek bizonyulnak. Ezen elemeket a gazdaság- és közösségfejlesztésben fel lehet használni. A cselekvő ember tudására, aktivitására is célszerű figyelni – mutattak rá példákon keresztül az előadók.

A rendezvényen szép számmal vettek részt a megyéből, a járásából és a városból is. A résztvevők megtekinthették a teremben bemutatott „A nemzeti művelődés megújulása” című kiállításunkat is.
A rendezvény végén fakultatív módon a résztvevők ellátogattak az abádszalóki Faluházba, ahol a népviseletbe öltöztetett babák kiállítását tekintették meg.

Összességében elmondhatjuk, hogy az előadók sokoldalúan mutatták be Jász-Nagykun-Szolnok megye kulturális értékeit és azt a törekvést, amellyel ezek népszerűsítése folyik. Arra is rámutattak, hogy illeszkednek a rendezvények a megye turisztikai programkínálatába és miképpen lehet ezen elemeket felhasználni a közösség-építésben. Előadóink azt is hangsúlyozták, hogy a tudomány képviselőinek nagy szerepe van a hiteles források közvetítésében. Egy-egy település, táj, akár az egész megye arculatformálásában ugyanis hiteles hagyományelemekre van szükség.
Rendezvényünk népszerűsítéséhez felhasználtuk a megyei és a városi médiát (újság, helyi tv). Megjelentettük a konferencia programfüzetét és meghívót is készítettünk, amelyet postai, illetve önkéntesek bevonásával, valamint e-mailen terjesztettünk. Az előadások tanulmány formájában leadott változatát a Jászkunság 5. első fejezetében olvashatják.
Rendezvényünket az NKA Közművelődési Kollégiuma támogatta.

Dr. Őrsi Julianna egyesületi elnök, programfelelős

 

Kategória: Rendezvények
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s